Ku biar kalam berbicara...menghurai maksudnya dijiwa...agar mudahku mengerti segala yang terjadi sudah suratan Ilahi...Ku biarkan pena menulis...meluahkan hasrat dihati...moga terubat segala keresahan dijiwa tak pernahku ingini...

Wednesday, September 30, 2009

~WANITA DINIKAHI KRN 4 PERKARA??~


Just nak share dengan kawan-kawan...

Maksud hadith: 

Dinikahi seseorang wanita kerana empat perkara: kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya, dan agamanya. Maka pilihlah yang beragama, nescaya engkau akan beroleh keuntungan. 

(Hadith Riwayat Bukhari & Muslim)



Me: Jeed, tak faham la...perempuan dikahwini atas 4 perkara??explain please...huhu...
Tapi kan...kita pernah terfikir tau...pasal keturunan...hm...kalau yang anak luar nikah tu camne ek??takkn la takde orang nak kawen dgn die...lagipun dia tak bersalah dilahirkn macamtu...hm...

Jeed: Zarith, dalam hadith ni, Rasululullah SAW beritahu bahawa kebiasaannya apabila perempuan tu nak dinikahi, seseorang lelaki akan menilainya berdasarkan 4 perkara itu. Means that: bukan Rasulullah SAW yang sarankan kita untuk tengok 4 perkara tu. Rasulullah SAW suruh pilih yang beragama, supaya akan dapat "keuntungan".

Ramai orang salah faham ingat Rasulullah SAW suruh pilih berdasarkan 4 aspek ni, itu salah. Rasulullah SAW tak suruh pun tengok duit dia banyak mana?dia cantik ke tak? (tapi Rasulullah SAW tak pula melarang untuk kamu memilih yg cantik, kaya dan sebagainya). Cuma kalau nak bahagia, nak untung dunia akhirat, pilihlah yg baik agamanya...

Arasso....Thanks Jeed...(^_^)

3 comments:

Mi Ji Da said...

Huhu.. sama2.. :)

GMuslim Enterprise said...

Bagi dalil bahasa arab boleh tak? Nk menghafal ni. Klau ada mohon share..

GMuslim Enterprise said...

Bagi dalil bahasa arab boleh tak? Nk menghafal ni. Klau ada mohon share..